Вицове

Звъни се във фирма за ремонт на офис техника: – Добър ден, принтерът ми започна да печата некачествено! – Вероятно трябва да се почисти. Това ще ви струва 50 лв. Но бихте могли да прочетете инструкцията и сам да си го почистите. Клиентът, удивен от тази откровенност пита: – А, вашият шеф знае ли, че по този начин губите пари? – Ами всъщност ние получаваме доста повече работа, когато нашите клиенти първоначално се опитат сами да ремонтират нещо…

Интересно

Кога рутерът не достига максималната скорост?
1) Стандарт. Много е важно дали се свързвате жично или безжично с рутера. При безжично свързване се намесват мн=>
Защо рутерът „забива” и спира да работи?
1) Прегряване. Когато пипнете рутера, той не трябва да пари, а само да е леко топъл. Уверете се, че вентилационни=>
Ако компютърът ухае неприятно
Лошата миризма може да е признак за сериозни проблеми, но може да бъде и нещо съвсем семпло. Има няколко възм=>
Как да намалим умората на очите при седене пред монитора.
Дългият престой пред монитора има доста сериозно отражение върху очите. То дори си има медицинско име – Compu=>

1) Стандарт. Много е важно дали се свързвате жично или безжично с рутера. При безжично свързване се намесват много странични фактори, като сила на сигнала (не само излъчвания, а и приемания и в този смисъл хубавите антени са много по-важни от недотам законните усилватели), чистота на радиоефира и др. Един от най-важните фактори е безжичният стандарт, който се поддържа от рутера и от компютрите. Най-разпространените стандарти са два:

G – при този стандарт теоретично максималната скорост е 54 Мбпс. Реално обаче това е сумарна скорост от всички закачени към рутера машини в двете посоки едновременно при идеални теоретични условия! 20 мбпс е една нормална за повечето рутери скорост на сваляне в същата или съседната стая. Този стандарт има един критичен конструктивен недостатък: клиентите, разположени по-близко физичекси до рутера, са с по-висок приоритет и е напълно възможно да вземат повече от скоростта на връзката.

N – при този стандарт горният проблем е елиминиран. Освен това е въведена нова технология с няколко антени, която значително подобрява покритието и качеството на връзката. В допълнение, скоростта на връзката е доста по-висока. За съжаление сертифицирането на този стандарт протече твърде бавно и на практика всички производители на оборудване въведоха свои негови модификации, което значително влоши съвместимостт между устройствата им.

2) Претоварване от трафик – скорост и брой конекции

Друг вариант е претоварването на рутера. Колкото и да е бърз, все пак има някакъв лимит – хардуерен или такъв от интернет тарифата. Достигането му означава, че следващите операции, извършвани на същия или друг компютър, ще се извършват ужасно бавно или изобщо не. Прекрасен пример е точенето на торент от компютър А с максимална скорост (на рутера, на безжичния стандарт, на интернет тарифата) и последващ опит да се свърши нещо друго на компютър Б – говорене по скайп, игри, или просто сърфиране. Доста често резултата е катастрофален за компютър Б.

На този проблем има частично решение – новите рутери имат функция за автоматична или ръчна приоритизация на трафика – QoS, Quality of service. Ако вашият рутер обаче няма или тази функция не работи много добре при вас има и заобиколно решение: ограничаване на скоростта и броят връзки от настройките на торент програмата. Например до към 70-80 едновременни връзки и до към 80 % от възможностите на рутера или тарифата ви.

1) Прегряване. Когато пипнете рутера, той не трябва да пари, а само да е леко топъл. Уверете се, че вентилационните отвори на рутера не са запушени от прах или предмет. През лятото, не поставяйте рутер под пряка интензивна слънчева светлина. Ако все пак рутера прегрее – изключете го от мрежата и го оставете да изстине. Ако проблемът се появява постоянно, значи е време за сервиз или сманата му с нов.

2) Претоварване – конекции и трафик. Рутера може да се претоварва. Той е хардуерно устройство, което е сравнително “умно” и прави анализ на трафикът, преминаващ през него. Този процес се извършва в реално време и зависи от бързината на процесора и наличната памет на рутера. Претоварване може да се получи при прекалено много конекции, например от торенти, или пък при прекалено голям обем трафик. Така например по-старото поколение рутери поддържат ниски скорости , които са недостатъчни за съвременните скорости, предлагани от интернет доставчиците.

3) Токови удари. Голяма част от устройствата забиват след токов удар. Част от тях дори забравят зададените им настройки. Ако имате проблеми след токов удар – рестартирайте рутера. Превантивно можете да направите бекъп на настройките на рутера от съответното меню и да използвате surge protector или UPS.

Лошата миризма може да е признак за сериозни проблеми, но може да бъде и нещо съвсем семпло. Има няколко възможни причини.

Компютърът трябва да се почиства периодично. Става дума не само бързо продухване, а за разглобяване и почистване на компонентите. За настолен компютър това може да направите сами използвайки флакон със сгъстен въздух(на цена 8-10лв). За преносим компютър е желателно да се доверите на специалист.

Ако миризмата  остане след почистването, може да има дефектирал компонент, лошо закрепен радиатор, изгорял кондензатор, захранване или вентилатор.

Хардуерното почистване в нашия сервиз се извършва със специален компресор и е на цена 12лв за настолен и 36лв за преносим компютър.

Дългият престой пред монитора има доста сериозно отражение върху очите. То дори си има медицинско име – Computer Vision Syndrome (CVS) и включва зачервени очи, чувство за сухота в тях, сърбеж, парене или увеличена чувствителност към светлината. За щастие има начини да намалим умората и натоварването на очите.

1. Правилно осветяване на стаята. Нощното сърфиране на изгасена лампа или ползването на твърде силна лампа, което преосветява монитора, не е добра идея. Най-добрата комбинация е натурална светлина, падаща перпендикулярно върху монитора. Ако слънцето пада директно върху екрана, ползвайте завеси или щори. Вечер разчитайте на малка лампа с мека светлина в близост до монитора. Разположете я така, че да не преосветява екрана, но гледайте да е на равнището на монитора. Светлинни източници от тавана не са добра идея и уморяват очите.

2. Настройка на монитора. Оптималната настройка на яркостта е от голямо значение. Ако мониторът е твърде ярък, той ще изморява очите по-бързо. Ако честотата на опресняване не е максималната, ефектът върху очите също ще е неприятен. Обикновено добрата настройка на яркостта е тогава, когато белият цвят на монитора е същият като белия цвят на лист хартия държан до него.

3. Честите почивки. Старайте се да не се взирате в монитора твърде дълго. По принцип се препоръчва на всеки 20 минути да поглеждате настрани за 20-тина секунди. По-добре е обаче, ако си създадете навика да поглеждате встрани от монитора през по-къси периоди от време. Мигайте по-често и раздвижвайте очите си.

4. В случай че прекарвате наистина много време пред монитора, тогава може да се ориентирате към специални очила за компютър. Този тип очила се стремят да уеднаквят температурата на цветовете през различните части от деня и помагат за запазването на влажността в очите. Не са особено евтини – от $80 и нагоре до небесата, но ако прекарвате много време пред монитор и искате да направите максималното за очите си, инвестицията си заслужава.

източник: http://www.ekak-tehno.bg